Duurzaam bouwen is ook duurzaam verwarmen. Met het verplichte aandeel hernieuwbare energie speel je ongetwijfeld op safe, maar in combinatie met groen gas verwarm je in de toekomst nog efficiënter. Iedereen met een gasaansluiting zal later eenvoudig kunnen overstappen op dit duurzaam alternatief voor klassiek aardgas.

Groen gas wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot groen gas of biomethaan. Steeds meer bedrijven verwerken organisch afval tot biogas. Daarna zet een warmtekrachtkoppeling het biogas om in warmte en elektriciteit. Het bedrijf kan zo zelf voorzien in zijn elektriciteit- en warmtebehoefte. Het overige deel vloeit terug naar het net en zal later ook in het gasnetwerk van onze woningen terecht komen. Het gasnet doet daarbij ook dienst als buffer voor het groen gas: de energie wordt op een goedkope manier opgeslagen zonder batterijen of andere opslagtechnieken.

Cruciale rol in energietransitie

Onze energiemarkt is volop in verandering. Groen gas zal een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Het is meteen injecteerbaar in het bestaande gasnetwerk en je kan het voor exact dezelfde toepassingen gebruiken als aardgas. Het biedt ook dezelfde kwaliteit, maar wordt duurzaam geproduceerd. Om de markt van groen gras te stimuleren, lanceerde Gas.be het Green Gas Register. Hier vind je garanties van oorsprong die aantonen dat het groen gas duurzaam geproduceerd en verwerkt wordt en de handel en het gebruik ervan transparant verloopt.

Stap later eenvoudig over op groen gas

Ga je bouwen of renoveren? Dan investeer je best nu al in een duurzame energievoorziening. Met gas speel je op safe. De aansluiting op het gasnet zorgt ervoor dat je in de toekomst steeds duurzamer kan verwarmen en je later eenvoudig kan overstappen op groen gas. Dit vergt weinig of geen aanpassing: je hoeft geen andere installatie aan te schaffen of andere leidingen in je woning te leggen. Hierdoor zullen de kosten beperkt blijven. Groen gas is dus een uitstekende oplossing die de vergroening van de energiemarkt betaalbaar maakt. Wist je dat momenteel al enkele gezinnen zich verwarmen via groen gas?

Efficiënte combinaties om te verwarmen
Is jouw nieuwbouwwoning aangesloten op het gasnet? Dan is de overstap naar groene energie later snel gemaakt. Combineer je een condenserende gasketel met hernieuwbare energie zoals een zonneboiler, elektrische of gaswarmtepomp? Dan haal je nog een hoger rendement en verwarm je je woning duurzaam en efficiënt.  Zo maak je je installatie niet alleen klaar voor de toekomst, maar gebruik je ook op elk moment de juiste verwarmingsbron.

Leestip: de familie Marotta uit Lobbes koos voor een hybridesysteem. Lees hier hun verhaal. Meer weten? Olivier Thibaut, Labaratorium Manager bij Gas.be, legt uit waarom deze oplossing voor jou interessant is.

Hoe wil jij verwarmen? Check de mogelijkheden voor jouw woning of zoek een installateur in je buurt.

Duurzaam bouwen

U zoekt een architect in duurzaam bouwen – duurzaam wonen? Architect Gruwez, de architect uit Oudenaarde en Gent is één van de aanbevolen architecten in duurzaam bouwen in Vlaanderen. Gebruik onze website voor meer info en voorbeelden in duurzaam wonen. Ons bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van duurzame woningen – duurzaam gebouwd. U kan hier ook een kennis maken met onze duurzame bouwstijlen en aanverwante activiteiten vinden.

Ben villa bouwen

Wat Architect Gruwez van andere architectenbureaus onderscheidt is de klantgerichte werkwijze op maat. Wij gaan uit van uw persoonlijke bouwwensen en luisteren hier aandachtig naar. De droom van iedere klant resulteert in een uniek bouwprogramma met de stijlkeuze die de klant wenst voor zijn villa (zoals Amerikaans, Engels, hypermodern, klassiek, landelijk, etc.) kan villabouwer Gruwez vertalen naar een concreet ontwerp. Ook voor sleutel op de deur kan u bij ons terecht.